Tomasz Matraszek

Kujawsko-pomorskie, okręg nr 6, lista nr 6, miejsce nr 1

Jest rodowitym Kujawiakiem. Ma 45 lat. Nauki pobierał we włocławskim LMK i i w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Kształcił się w dziedzinie historii specjalizując się w badaniu dziejów sztuki wojennej. Został wyróżniony II Nagrodą Herbsta w 1999 r. Publikował artykuły popularnonaukowe m.in. nt. historiografii. Bywa webmasterem i twórcą internetowych serwisów genealogicznych. Pracuje jako nauczyciel od 21 lat. Prowadził zajęcia na wszystkich poziomach edukacji - w szkołach podstawowych; gimnazjach i liceach. Uczestniczył w wielu programach innowacyjnych w oświacie. Był wpółpracownikiem kilku organizacji pozarządowych. Od roku 2004 animuje młodzieżowe organizacje popularyzujące historię i turystykę pieszą. Organizuje od lat spektakle gier fabularnych (tzw. larpy). Od dwóch dekad jest użytkownikiem linuxa. Lubi heavy metal i literaturę rosyjską XX-XXI w. Przyznaje się do bycia rowerzystą-wegetarianinem. Uczestniczy chętnie w długich wędrówkach. Przebiegł pięć maratonów. Nie należał do 2015 r. do żadnej partii. Jest członkiem Partii Razem od wiosny 2015 r. Reprezentował województwo kujawsko- pomorskie w Radzie Krajowej Razem III i IV kadencji.