Małgorzata Adamczyk

Mazowieckie, okręg nr 1, lista nr 6, miejsce nr 3

Mam 31 lat. Urodziłam się i wychowałam na warszawskim Powiślu. Jestem antropolożką, tłumaczką i edukatorką. Ukończyłam MISH (Międzyobszarowe Indywidualne Studia Humanistyczne i Społeczne) na Uniwersytecie Warszawskim (kierunki wiodące: kulturoznawstwo i prawo). Pracowałam kilka lat jako badaczka i wykładowczyni; obecnie jako freelancerka zajmuję się tłumaczeniami audiowizualnymi, jednocześnie będąc studentką studiów doktoranckich.

Od kilku lat zmagam się z depresją i stąd z własnego doświadczenia wiem, że dostęp do ochrony zdrowia psychicznego kuleje. Często jeśli kogoś nie stać prywatnie na terapię lub wizytę u psychiatry, bywa pozostawiany sam sobie. Nie powinno tak być. Dlatego w Sejmiku Województwa Mazowieckiego będę walczyć o samorządowy program ochrony zdrowia psychicznego. Zależy mi również na objęciu jak najszerszej grupy profilaktycznym programem bezpłatnych szczepień przeciw HPV oraz na stworzeniu wojewódzkich hosteli interwencyjnych dla młodzieży LGBTQ+ zagrożonej bezdomnością.

Kandyduję do Sejmiku Województwa Mazowieckiego z trzeciego miejsca na liście w okręgu nr 1, obejmującym Śródmieście, Mokotów, Wilanów i Ursynów.