Katarzyna Paprota

Mazowieckie, okręg nr 2, lista nr 6, miejsce nr 1

Mam 41 lat. Pochodzę z rzemieślniczej rodziny kuśnierzy. Urodziłam się w Łodzi, tam też stawiałam pierwsze kroki w działalności społecznej wspierając ruch miejski i nawiązując kontakty z lokalną Krytyką Polityczną. Łapałam się różnych prac - od pracy na taśmie w Holandii poprzez call centre po specjalistkę ds. mediów społecznościowych.

Osób, które przeprowadziły się do Warszawy w ostatnich latach jest bardzo dużo, ok. 40%. Bardzo dobrze rozumiemy problemy tego miasta i województwa, dostarczając świeżej perspektywy i nowych rozwiązań na problemy, z którymi boryka się samorząd.

Należę do zarządu krajowego Partii Razem. Byłam też członkinią zarządu pierwszej kadencji, kiedy to po raz pierwszy wystartowaliśmy w wyborach parlamentarnych i zdobyliśmy ponad pół miliona głosów. Od wielu lat działam na rzecz praw kobiet i praw osób LGBT. Wspieram także działania rozwijające lewicową politykę historyczną. Lubię jeździć po Polsce, lubię robić zdjęcia.